Följ oss på:

Lektor Björn i Vår Frälsares församling

Under helgen den 25-27 november besökte Nordisk-katolska kyrkans biskop, Roald Nikolai Flemestad, Vår Frälsares församling i Stockholm. Fredagen ägnades åt ekumeniska möten.

Lördagens föreläsning ”Icke-papel katolicism” handlade om gammalkatolicism som västlig ortodoxi. ’Det katolska’ har i århundraden varit föremål för livlig diskussion och tyckande. På senare tid har det aktualiserats på ett sällan skådat vis, inte minst med tanke på att det är 500 år sedan reformationen. I våra nordiska länder har det vi känner som statskyrkan sedan dess serverat oss en ny förståelse av vad kyrka är. Därmed har mycket kunskap, en rad fromhetsuttryck och många nyanser i begreppsfloran har gått förlorade.

För fördjupad kunskap om det gammalkatolska arvet; om ortodox kristendom i väst och hur vi kan förstå Petrus-ämbetet (”påvemakten”) ur den odelade Kyrkans perspektiv; läs gärna mer på Gammalkatolsk idédebatt.

På första söndagen i Adventstid firade biskop Roald Nikolai Flemestad Pontifikalmässa i Vår Frus kapell och Vår Frälsares församling fick en ny lektor i Björn Holmqvist. För ytterligare bilder, var god gå till FOTO.

Lektor Björn Holmqvist

 

Önskar du att fler får läsa detta?

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail